Het verkeerslicht

Het verkeerslicht – ook bekend als het stoplicht – bestond in december 2022 exact 154 jaar. Leuk, maar waar komt het stoplicht eigenlijk vandaan? En wat was de functie van het eerste verkeerslicht? Tijd voor een flashback.

John Peak Knight

Exact 154 jaar geleden werd het eerste verkeerslicht in gebruik genomen. Het verkeerslicht is een uitvinding van de John Peak Knight, een spoorwegengineer uit Nottingham. Hij ontwierp het eerste met gas gevulde verkeerslicht dat op 9 december 1868 net buiten het parlementsgebouw op de kruising van Great George Street en Bridge Street in Westminster (Londen) werd geplaatst.

Spoorwegen

Knight raakte geïnspireerd door het signaleringssysteem van de spoorwegen en verzon een variant voor de straten. Hij vulde de lampen met rood en groen gas zodat voetgangers en paard en wagen veilig tussen elkaar door konden manoeuvreren.

Explosie

Een maand na het in gebruik nemen van het eerste verkeerslicht was er een lekkage in de gasleiding. Gevolg: een serieuze explosie. Een agent die het verkeerslicht moest bedienen raakte daarbij ernstig gewond. Nadien verdween het verkeerslicht voor meer dan 40 jaar van het toneel. Pas in 1925 maakte het verkeerslicht zijn comeback in Groot-Brittannië. Rond 1929 werden de eerste elektrische verkeerslichten gemeengoed in Londen.

Den Haag had primeur

In 1928 werd voor het eerst met verkeerslicht geëxperimenteerd in Nederland. Dat was aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Uit historische documenten blijkt dat dit licht bestond uit twee neonringen met verschillende kleuren. Het was een uitvinding van een Nederlandse ingenieur, gemaakt door Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek Heemaf.

Eindhoven

Het verkeerslicht zoals wij dat vandaag min of meer kennen, dook in 1929 op in Eindhoven. Als het licht op rood sprong, klonk er ook nog een bel. In België verscheen het eerste verkeerslicht in 1931, destijds te vinden in Antwerpen. Tegenwoordig worden verkeerslichten aangestuurd met computers en is de betekenis ervan in heel Nederland bekend. Alhoewel: het komt nog altijd geregeld voor dat mensen door rood rijden.

Bron autorai.nl